Selv om du bare skal på en kort tur, er det alltid lurt å sjekke de gjeldende forholdene i landet du skal til. Under finner du en sjekkliste med ting du bør tenke på før, under og etter reisen.

FØR REISEN

 

1. Husk reiseforsikring

Sjekk hva som dekkes av forsikringen din og for hvor mange reisedager forsikringen gjelder. Lagre telefonnummeret til forskringsselskapet på telefonen din

Europeisk helsetrygdkort gir deg rett til offentlig helsehjelp i EU- og EØS-land samt i Sveits. Du kan lese mer om kortet, og hvordan du bestiller det, her. Kortet er imidlertid ikke en erstatning for reiseforsikring, og dekker for eksempel ikke utgifter til hjemreise når du er blitt syk eller utsatt for en ulykke, eller reiser som må kanselleres på grunn av sykdom.

2. Sørg for at du er tilstrekkelig vaksinert

Påse at nødvendige barnevaksiner er oppdatert hvis det er lenge siden forrige vaksinasjon. Grunnvaksinasjonen beskytter deg mot smittsomme sykdommer som kan spre seg raskt i grupper av uvaksinerte mennesker. Mange sykdommer forhindret av vaksinasjon kan ha lav forekomst i Norge, men kan fortsatt være vanlige i andre land. Du kan sjekke din vaksinestatus på helsenorge.no

Kontakt lege eller reiseklinikk i god tid (minimum 4 uker) før avreise.Hvis du skal til et mer eksotisk sted eller har underliggende sykdommer som krever medisiner, bør du begynne forberedelsene to til tre måneder før avreise. Folkehelseinstituttet har lands-spesifikke anbefalinger.

Noen land krever oppdatert vaksinestatus og tilleggsdokumentasjon for utvalgte sykdommer for innreise, sjekk hva som gjelder for ditt reisemål.

 

3. Pass og visum

Husk gyldig pass alternativt ID-kort dersom det aksepteres, påse at passet/ID-kortet er gyldig lenge nok.

Visumkravene varierer fra land til land, sjekk hva som kreves for din destinasjon.

 

4. Ta med deg et reiseapotek

På reise er feber, insektstikk og -bitt, mage-tarmkatarr (gastroenteritt) og skrubbsår vanlige plager. Reiseapoteket ditt bør inneholde medisiner mot de vanligste sykdommene og helseproblemene samt medisiner du trenger for eventuelle underliggende lidelser. Forbered et reiseapotek med produkter du kan trenge, spesielt det som kan være vanskelig å finne på destinasjonen. I tillegg til medisiner kan det være nyttig å inkludere reseptfrie medisiner, munnbind, kondomer og hånddesinfeksjon. Avhengig av destinasjonen kan du behøve insektsmiddel, solkrem og aloe vera.

Har du med reseptpliktige legemidler, må du alltid være forberedt på å kunne dokumentere at du er eier av medisinen. Medisinen bør oppbevares i originalemballasjen fra produsenten. Ha alltid med dine egne medisiner og oppbevar de i håndbagasjen. I enkelte land utenfor EU er det ikke uvanlig at falske legemidler med dårlig eller ingen virkning er i omløp.

 

5. Betaling

Betalingsforholdene varierer fra land til land. Det kan være gunstig å ha med et kredittkort og noen kontanter.

 

6. Sett deg inn i sikkerhetssituasjonen i landet du skal til

På Utenriksdepartemenets (UD) nettsider finner du praktisk reiseinformasjon, reiseråd og informasjon om hva slags tjenester og bistand norske borgere kan forvente i ulike land. UDs reiseinformasjon

UNDER REISEN

 

1. Drikk rent vann

Forurenset vann (samt vann fra springen) er en vanlig årsak til turistdiaré. Bruk flaskevann hvis du er usikker på om vannet fra springen er trygt å drikke. Forurensede isbiter eller grønnsaker som har blitt vasket i forurenset vann, kan kan spre smitte med hepatitt A og andre infeksjoner.

2. Vær nøye med hånd- og toaletthygienen

Infeksjonssykdommer spres lett via hendene og for eksempel dørhåndtak. Vask hendene ofte og grundig, spesielt etter at du har vært på toalettet og før måltider.

3. Pass på hva du spiser

Forurenset mat kan forårsake turistdiaré, hepatitt A og andre sykdommer. I varmere deler av verden er det tryggest å spise godt stekt/kokt mat.

4. Husk beskyttelse

Sex med noen du treffer på reise kan føre til seksuelt overførbare sykdommer, som ikke kan forebygges med vaksiner, bortsett fra hepatitt B. Å bruke kondom er det eneste som hindrer seksuelt overførbare sykdommer.

Har du hatt ubeskyttet sex, må du teste deg. Seksuelt overførbare sykdommer som ikke behandles, kan føre til alvorlige komplikasjoner, og du kan smitte andre uten å vite det.

5. Beskytt deg mot insekter

Insektstikk og -bitt kan være irriterende, men insekter sprer også alvorlige sykdommer, for eksempel skogflåttencefalitt, malaria, gulfeber, denguefeber og japansk encefalitt. Beskytt deg selv med klær, insektmidler og myggnett, husk nødvendig malariamedisin, og vaksiner deg før du reiser.

6. Blodsmitte er alltid risikabelt

I land med lav hygienisk standard vil alle former for kontakt med blod medføre risiko for alvorlige infeksjonssykdommer, inkludert hiv og hepatitt B. Slik blodsmitte kan skje under medisinsk behandling, ubeskyttet sex, akupunktur, tatovering eller piercing, i forbindelse med ulykker eller blodoverføringer eller via forurensede nåler eller sprøyter.

Hvis du blir syk og det er grunn til å tro at du ble smittet mens du var utenlands, må du kontakte lege umiddelbart.

 

ETTER REISEN:

Hvis du blir syk og det er grunn til å tro at du ble smittet mens du var utenlands, må du kontakte lege umiddelbart.

 

 

Referanser:

https://wwwnc.cdc.gov/travel/

https://www.helsenorge.no/helserad-pa-reisen/