Skal du reise til Thailand?

22.05.2018 12:00:00


Slik  forebygger du sykdommer og vanlige plager

 

 RASKE FAKTA

Thailand er et populært reisemål og de fleste reisene gjennomføres trygt og uten spesielle problemer.

Forebyggende tiltak før reise til Thailand:

  • Gjør deg kjent med myndighetenes anbefalinger for reisemålet. Anbefalingene er tilpasset hvilken type reise du skal på og hvor i landet du skal oppholde deg.
  • Undersøk om det er malaria eller andre myggbårne sykdommer i området du skal oppholde deg i.
  • Søk råd om forebygging av sykdom hos helsepersonell i god tid før avreise.

Forebyggende tiltak under reise i Thailand:

  • God hygiene
  • Hyppig og grundig håndvask
  • Ikke ha ubeskyttet sex
  • Ikke tatovere deg i Thailand
  • Drikk nok vann for å unngå dehydrering
  • Bruk myggnett om natten
  • Drikk bare flaskevann
  • Hold deg orientert om utbrudd av zika-og dengue-feber (selv i byer)

Øvrig og viktig informasjon om forholdsregler med mer finner du på 
Folkehelseinstituttets nettside.

Thailand har tradisjonelt vært et populært reisemål for mange norske turister enten man ønsker å oppleve noen av de populære øyene, besøke én av de vakre berømte strendene, vandre i frodig jungel, utforske dykkermulighetene  eller bruke tiden i en av storbyene.

Uansett hvilken type ferie du skal på, og for at opplevelsen skal bli best mulig, er det viktig å være oppmerksom på at det er spesielle hensyn det kan være lurt å ta før, under, og i noen tilfeller etter reisen.

Petter Thornam er ekspert i trope- og reisemedisin og har erfaring fra mikrobiologisk og infeksjonsmedisinsk avdeling ved Haukeland Universitetssykehus. Han er ansvarlig lege ved Sentrum Reisemedisin i Bergen, og kan fortelle at Thailand er et relativt trygt reisemål. Når vi reiser til tropiske land må vi imidlertid nesten regne med å få turistdiaré og trøbbel med magen. Dette er i de fleste tilfeller ufarlig og går over etter noen dager. Han påpeker også at det er en fare for å få denguefeber, som smitter ved myggstikk. Denne myggen finnes både i storbyer og på landsbygda, men vi kan beskytte oss mot den ved å bruke myggmiddel og myggnett. 

 

Vær nøye med å få i deg nok væske

Pass på å drikke nok i varmen

– Uvant varmt klima kan gi dehydrering dersom du ikke får i deg nok væske. Alle grupper, men særlig eldre må være forsiktig med alkohol også for å hindre dehydrering. Mange nordmenn skades også i ulykker i Thailand, og ofte er alkohol inne i bildet, forteller Thornam, som for øvrig også gjør oss oppmerksomme på at vi for all del bør droppe å tatovere oss og unngå å ha ubeskyttet sex i Thailand på grunn av høy smittefare.

Med gode forholdsregler, hygiene og sunn fornuft kan vi få en trygg reise til Thailand og holde oss friske. Det gjelder å planlegge litt i forkant og forhøre seg med helsepersonell som er oppdaterte på helserelaterte trusler.

Her finner du en sjekkliste med ting du bør tenke på før, under og etter reisen.[1]

 

Oppsøk helsepersonell for råd om forebygging av smitte

Smitterisikoen på et reisemål kan variere fra sesong til sesong og fra år til år.

– Oppsøk helsepersonell for råd, gjerne en klinikk med kompetanse på reisemedisin. Vær også klar over at reiseråd og vaksinebehov kan variere innad i et land. Skal du på safari eller jungeltur må du følge andre reiseråd enn om du drar på en storbyferie.

Vaksiner bidrar til å beskytte oss mot alvorlige, smittsomme sykdommer. Mange sykdommer er sjeldne i Norge, men ikke uvanlige i Thailand. Folkehelseinstituttet har lands-spesifikke anbefalinger.

  

 

Referanser:

[1]https://www.sykdomsinfo.no/reiseguide/reisesjekkliste/
[2]https://www.fhi.no/sv/reiserad/rad/reiserad-for-utenlandsreiser/

 

 

 

 

 


Gå til nyhetsoversikt