www.sykdomsinfo.no www.sykdomsinfo.no

Reisesjekkliste

Selv om du bare skal på en kort tur, er det alltid lurt å sjekke de gjeldende forholdene i landet du skal til. Under finner du en sjekkliste med ting du bør tenke på før, under og etter reisen.

FØR REISEN

 

1. Husk reiseforsikring og Europeisk helsetrygdkort

Sjekk hva som dekkes og ikke dekkes av forsikringen din, og les instruksjonene til forsikringsselskapet før du reiser. Lagre forsikringsselskapets nødnummer på telefonen din.

Europeisk helsetrygdkort gir deg rett til offentlig helsehjelp i EU- og EØS-land samt i Sveits. Du kan lese mer om kortet, og hvordan du bestiller det, her. Kortet er imidlertid ikke en erstatning for reiseforsikring, og dekker for eksempel ikke utgifter til hjemreise når du er blitt syk eller utsatt for en ulykke, eller reiser som må kanselleres på grunn av sykdom.

2. Ta med deg et reiseapotek

På reise er feber, insektstikk og -bitt, mage-tarmkatarr (gastroenteritt) og skrubbsår vanlige plager. Reiseapoteket ditt bør inneholde medisiner mot de vanligste sykdommene og helseproblemene samt medisinen du trenger for eventuelle underliggende lidelser. Det anbefales at du tar med deg dine egne medisiner. I enkelte land er det ikke uvanlig at falske legemidler med dårlig eller ingen virkning er i omløp.

Har du med reseptpliktige legemidler, må du alltid være forberedt på å kunne dokumentere at du er eier av medisinen. Medisinen bør oppbevares i originalemballasjen fra produsenten. Ha alltid nødvendige legemidler i håndbagasjen. 

3. Husk å ta med deg kondomer

 

4. Ta kontakt med helsepersonell for råd om forebygging av infeksjon på reise og evt. vaksinasjon

Kontakt lege eller reiseklinikk i god tid (minimum 4 uker) før avreise.

Hvis du skal til et mer eksotisk sted eller har underliggende sykdommer som krever medisiner, bør du begynne å forberede deg to til tre måneder før avreise.

Folkehelseinstituttet har lands-spesifikke anbefalinger.

 

5. Sett deg inn i sikkerhetssituasjonen i landet du skal til

På Utenriksdepartemenets (UD) nettsider finner du praktisk reiseinformasjon, reiseråd og informasjon om hva slags tjenester og bistand norske borgere kan forvente i ulike land. UDs reiseinformasjon

UNDER REISEN

 

1. Drikk bare flaskevann

Forurenset vann (samt vann fra springen) er en vanlig årsak til turistdiaré. Bruk flaskevann hvis du er usikker på om vannet fra springen er trygt å drikke. Forurensede isbiter eller grønnsaker som har blitt vasket i forurenset vann, kan kan spre smitte med med hepatitt A og andre infeksjoner.

2. Vær nøye med hånd- og toaletthygienen

Infeksjonssykdommer spres lett via hendene og for eksempel dørhåndtak. Vask hendene ofte og grundig, spesielt før måltider og etter at du har vært på toalettet.

3. Unngå kald mat

Forurenset mat kan forårsake turistdiaré, hepatitt A og andre sykdommer. I varmere deler av verden er det tryggest å spise varm og godt stekt/kokt mat. Dette bør du unngå:

  • kjøttpålegg og majonesbaserte salater
  • bær, frukt og grønnsaker som du ikke kan vaske eller skrelle selv
  • kjøtt- eller fiskestykker som er rå, kalde eller ikke stekt/kokt godt nok, og retter som inneholder egg
  • kald sjømat
  • kalde desserter
  • melk, fløte, iskrem, smør og kremost fra åpne beholdere
  • alt av juice, drikke, drinker og cocktailer som serveres med isbiter

 

4. Husk beskyttelse

Sex med noen du treffer på reisen, er et vanlig fenomen, men det samme er seksuelt overførbare sykdommer. Seksuelt overførbare sykdommer kan ikke forebygges med vaksiner, bortsett fra hepatitt B. Å bruke kondom er det eneste som hindrer seksuelt overførbare sykdommer

Har du hatt ubeskyttet sex, må du teste deg så snart du er tilbake i hjemlandet. Seksuelt overførbare sykdommer som ikke behandles, kan føre til alvorlige komplikasjoner, og du kan smitte andre uten å vite det.

5. Beskytt deg mot insekter

Insektstikk og -bitt kan være irriterende, men insekter sprer også alvorlige sykdommer, for eksempel skogflåttencefalitt, malaria, gulfeber, denguefeber og japansk encefalitt. Beskytt deg selv med klær, insektmidler og myggnett, husk nødvendig malariamedisin, og vaksiner deg før du reiser.

6. Blodsmitte er alltid risikabelt

I land med lav hygienisk standard vil alle former for kontakt med blod medføre risiko for alvorlige infeksjonssykdommer, inkludert hiv og hepatitt B. Slik blodsmitte kan skje under medisinsk behandling, ubeskyttet sex, akupunktur, tatovering eller piercing, i forbindelse med ulykker eller blodoverføringer eller via forurensede nåler eller sprøyter.

Når du kommer hjem fra reisen, må du sjekke om vaksinasjonene dine krever påfyllingsdoser for å gi langvarig immunitet, og i så fall når. Hvis du blir syk og det er grunn til å tro at du ble smittet mens du var utenlands, må du kontakte lege umiddelbart.

 

Referanser:

https://wwwnc.cdc.gov/travel/